UCAPAN PENGERUSI

YAYASAN ANTARABANGSA AL MADINAH
TERDAPAT PELBAGAI CARA UNTUK MENGAMALKAN AMALAN BAIK DAN IANYA ADALAH BERBEZA ANTARA SATU SAMA LAIN. YAYASAN ANTARABANGSA AL MADINAH TELAH MENGGUNAPAKAI KAEDAH SAINS DAN PENGETAHUAN, SEBAGAI AKTIVITI UTAMA AMAL. TUJUANNYA ADALAH UNTUK MENYUMBANG BAGI PEMBANGUNAN INDIVIDU DAN JUGA MASYARAKAT. DARI SUDUT ITU, YAYASAN TELAH MENGAMBIL BERAT MATLAMATNYA DALAM PENYEDIAAN BIASISWA, BANTUAN KEPADA PELAJAR-PELAJAR YANG SUSAH, MENYUMBANG KEPADA STRUKTUR KEMUDAHAN PENDIDIKAN DAN JUGA MENYOKONG AKTIVITI-AKTIVITI PENDIDIKAN.
MATLAMAT INI ADALAH SELARAS DENGAN NILAI-NILAI MURNI ISLAM DIMANA MEMUPUK KITA UNTUK MENGHORMATI DAN BERKHIDMAT UNTUK KEMANUSIAAN DAN MENGGALAKKAN KITA UNTUK MENGHULURKAN TANGAN KEPADA MEREKA YANG MEMERLUKAN. TAMBAHAN PULA, ISLAM TELAH MENGAJAK KITA UNTUK MENGAMALKAN AMALAN-AMALAN YANG BAIK, MELAKUKAN KEBAIKAN DAN PADA MASA SAMA BERSATU DAN MENGAMALKAN PERPADUAN SOSIAL YANG BAIK. ISLAM TELAH MENEKANKAN BAHAWA ANTARA PERMINTAAN YANG AMAT DIPERLUKAN PADA ZAMAN INI ADALAH MEMBERIKAN PENDIDIKAN YANG TERBAIK KEPADA GENERASI-GENERASI MUDA. SENTIASA DIINGATKAN BAHAWA, SEPARUH DARIPADA POPULASI ISLAM ADALAH DIBAWAH UMUR 18 TAHUN. OLEH ITU, IANYA AMATLAH PENTING UNTUK MENYEBARKAN SAINS DAN PRINSIP-PRINSIP PENGETAHUAN EKONOMI DI KALANGAN MASYARAKAT. PELABURAN UNTUK MANUSIA SEJAGAT ADALAH SATU PELABURAN YANG TERBAIK. PADA HAKIKATNYA, IA MERUPAKAN PELABURAN HAKIKI KERANA MANUSIA BERILMU ADALAH MERUPAKAN TUNGGAK UTAMA BAGI KEHIDUPAN SEJAGAT.

ISLAM TELAH MENGAJAK KITA UNTUK MENGAMALKAN AMALAN-AMALAN YANG BAIK, MELAKUKAN KEBAIKAN DAN PADA MASA SAMA BERSATU DAN MENGAMALKAN PERPADUAN SOSIAL YANG BAIK.

WALAUBAGAIMANAPUN, PERBEZAAN UTAMA YAYASAN IALAH KESUNGGUHAN DALAM MENGHIDUPKAN PRINSIP ISLAM YANG DISEBUT SEBAGAI "AL WAQF" MELALUI PENUBUHAN PELABURAN WAQF, SAMADA DARI SEGI BENTUK HARTA ATAU KEWANGAN. PIHAK YAYASAN BERHARAP DENGAN MENGAMBIL TINDAKAN-TINDAKAN INI, IA MEMBOLEHKAN YAYASAN UNTUK SENTIASA BERUSAHA UNTUK MENCAPAI MATLAMATNYA SECARA JANGKA MASA PANJANG. SELAIN ITU, PEMBELIAN MENARA UNTUK YAYASAN ADALAH UNTUK MEMENUHI KONSEPNYA DENGAN MENJADIKAN MENARA TERSEBUT SEBAGAI PLATFORM UNTUK PENYEBARAN ILMU DAN SAINS DALAM SEMUA BIDANG.
AKHIR SEKALI, YAYASAN ANTARABANGSA AL MADINAH INGIN MENYAMPAIKAN RASA SYUKUR KEPADA KERAJAAN MALAYSIA DAN SELURUH PENDUDUKNYA SEBAGAI TUAN RUMAH YAYASAN. SAYA JUGA INGIN MENGUCAPKAN RASA TERIMA KASIH KEPADA MEREKA YANG TELAH BANYAK MEMBANTU DALAM PENUBUHAN YAYASAN ANTARABANGSA AL MADINAH. SAYA JUGA INGIN MENGGALAKKAN INDIVIDU-INDIVIDU, INSTITUSI-INSTITUSI DAN PEMIMPIN-PEMIMPIN MASYARAKAT UNTUK MENYALURKAN DANA SUMBANGAN DEMI KEPENTINGAN UMAT ISLAM DARI PELBAGAI BENTUK SOKONGAN MORAL DAN BARANGAN SEPERTI SUMBANGAN PADA WAKAF, DERMA LANGSUNG, PENYERTAAN, KEAHLIAN DAN PERUNDINGAN UNTUK MENDAPAT GANJARAN DARIPADA ALLAH S.W.T.
DR. AHMAD A A AL SHEHA
PENGERUSI YAYASAN ANTARABANGSA AL MADINAH
P/S : UCAPAN INI MERUPAKAN TERJEMAHAN SECARA LANGSUNG DARIPADA BAHASA ARAB.
HALAMAN INI TELAH DIKEMASKINI PADA JUN 2020.

HALAMAN INI TELAH DILAWATI SEBANYAK 80132 KALI BAGI SEPANJANG MASA.
HALAMAN INI TELAH DILAWATI SEBANYAK 62 KALI PADA HARI INI.