PENGENALAN

YAYASAN ANTARABANGSA AL MADINAH
YAYASAN ANTARABANGSA AL MADINAH (MIF) ADALAH SEBUAH BADAN BUKAN KERAJAAN (NGO) YANG TIDAK BERASASKAN KEUNTUNGAN (NON-PROFIT ORGANIZATION), SEBALIKNYA SEBUAH ORGANISASI YANG BERTEKAD UNTUK MENERIMA DAN MENGURUSKAN DANA BAGI TUJUAN AMAL KEBAJIKAN UNTUK KESEJAHTERAAN MASYARAKAT. YAYASAN TURUT BEKERJASAMA DENGAN YAYASAN KEBAJIKAN YANG LAIN BAGI MENJAMIN KEBAJIKAN KOMUNITI ISLAM.
YAYASAN TELAH DITUBUHKAN PADA JULAI 2008, BERTAPAK DI MALAYSIA DAN TELAH JUGA DIDAFTARKAN DI BAWAH SURUNHANJAYA SYARIKAT MALAYSIA (SSM) SEBAGAI SEBUAH SYARIKAT ‘LIMITED BY GUARANTEE’. AKTIVITI UTAMA YAYASAN ADALAH UNTUK MEMBANTU KOMUNITI ISLAM YANG TIDAK BERKEMAMPUAN MELALUI ASPEK KEWANGAN, KEBAJIKAN, KESIHATAN DAN KEMASYARAKATAN. ANTARA AKTIVITI-AKTIVITI YANG DIJALANKAN OLEH ADALAH SEPERTI BERIKUT :

1. PEMBANGUNAN KOMUNITI SEPERTI PEMBINAAN MASJID, SEKOLAH DAN TELAGA AIR.

2. BANTUAN DALAM BIDANG PENDIDIKAN BAGI YANG TIDAK BERKEMAMPUAN.

3. MEMBANTU GOLONGAN DAIF DAN TERPINGGIR SEPERTI GELANDANGAN.

4. MELAKSANA DAN MENGGALAKKKAN KERJA-KERJA KEAGAMAAN.

YAYASAN TELAH MENDAPAT TERAS KEPERCAYAAN DARI NEGARA-NEGARA ARAB SEPERTI DI JABATAN-JABATAN AGAMA ISLAM DAN JABATAN-JABATAN WAKAF YANG TELAH BEKERJASAMA DAN MEMBANTU DARI SEGI PENYALURAN DANA BAGI GOLONGAN YANG MEMERLUKAN. YAYASAN JUGA AKAN SENTIASA MEMBERI KOMITMEN DALAM MEMBANTU DAN MEMBANGUNKAN UMAT ISLAM DI SERATA DUNIA. IN SHA ALLAH.
HALAMAN INI TELAH DIKEMASKINI PADA JUN 2020.

HALAMAN INI TELAH DILAWATI SEBANYAK 150725 KALI BAGI SEPANJANG MASA.
HALAMAN INI TELAH DILAWATI SEBANYAK 116 KALI PADA HARI INI.